Tuesday, April 6, 2010

~petunjuk sepanjang jalan~kitakah generasi al-quran yg unik?

~Jika engkau tewas dimedan JIHAD, gelaran syuhada Allah beri, arwah-arwah pahlawan senyum melihat, MUJAHID bangga melepas pergi~
hampir seminggu sudah saya memegang buku 'petunjuk sepanjang jalan' kemana saja saya pergi namun sedih dengan diri sendiri yg tak berapa terluang utk menghabiskan dlm tempoh terdekt..seminggu, br baca sampai m/s 40 dari totally 209 m/s...walaupun begitu, bentuk penceritaan yg mantap dengan elemen2 dan ayat2 sastera yg sangat dalam menyebabkn saya mengulang beberapa kali utk memahami makna tersirat disebalik ayat2 yg tertentu..
Masyaallah, subhanallah betapa dalamnya misi yg syed qutb nk beritahu pd pembaca melalui buku ni.
'umat manusia sekarang ini berada di jurang kehancuran. keadaan ini bukanlah berpunca dari ancaman maut yg sedang tergantung di atas ubun-ubunnya....' ~Syed Qutb dr petunjuk sepanjang jalan.m/s 1, ayat 1.
ayat pertama ini betul2 membuka mata saya yg sedang mengantuk ketika membaca. Betapa hebatnya bahan2 tarbiyah peninggalan mereka yg terlebih dahulu beriman..walaupun telah jauh ditinggalkan namun kesannya cukup dalam membuahkan benih2 iman malah membangkitkan semangat jihad dalam diri.
mungkin juga inilah kesan pembacaan dengan hati. dengan anak usrah saya sendiri pun, tak kurang banyaknya saya tekankan janganlah terlalu mengejar ilmu semata-mata. setiap malam terkejar2 mencari program kemantapan rohani. bukan tidak bagus, cuma berpada-padalah. seiring dengan itu, binalah kefahaman dalam diri. kenapa pentingnya ilmu?kenapa pentingnya tarbiyah dan dakwah?siapa kita dan kenapa kita dicampak ke dunia?dan seterusnya setakat mana erti khalifah dan ubudiyyah itu sendiri? bagaimana mempraktikkannya?apa erti 'berperang dalam satu barisan seperti satu bangunan yg tersusun kukuh'?..yg mana harus di aulakan andai berlaku antara dua pilihan?..semua ini adalah tarbiyyah yg sentiasa kita lalui step by step..
duhai adikku,
carilah kefahaman itu..
seiringkan dengan ilmu yg bermanfaat semoga memberi hasil yg mantap utk kegunaan tarbiyyah dan dakwah.
mungkin saya dan kamu tidak dapat menjadi 'generasi al-quran yg unik' itu
tapi yakinlah, kita boleh menjadi generasi al-quran abad moden..insyaallah..inilah juga salah satu kupasan dr buku 'petunjuk sepanjang jalan' tentang generasi al-quran yg unik yg sememnagnya takkan wujud generasi kedua yg lebih unik atau sama unik dengan para sahabat juga sahabiyah. kenapa mereka dikatakan sangat unik?
salah satu kisah yg biasa kita dengar tentang kemurkaan rasullullah s.a.w ketika beliau melihat Umar r.a membelek helaian-helaian kitab taurat. dengan muka yg merah Rasullullah menegur Umar r.a 'Demi Allah, sekiranya Musa masih hidup bersama-sama kamu sekalipun, tidak halal baginya melainkan mesti mengikuti ajaranku(al-quran)'
jika kita hayati sirah nabawiyah yg panjang, sememangnya para sahabat dan sahabiyah yg keluar dari madrasah tarbiyyah rasullullah s.a.w diasuh, dibentuk, dilentur dan di'solidify' kan dengan satu panduan terus dan telus iaitu wahyu dari Allah s.a.w...Bagaimana tarbiyyah mereka terbatas menggunakan, berpandukan dan mempraktikkan segala dari kitab Allah Al-Quran semata supaya jiwa mereka tulus lurus kepada satu program dan didikan khas.
inilah generasi al-quran yg unik. kemantapan dan aura al-quran itu sendiri menular kedalam jiwa mereka melahirkan satu generasi hebat para sahabat dan sahabiyah dan akhirnya berjaya membentuk sejarah kegemilangan sekaligus menaikkan kalimah yg haq atas muka bumi milik Allah.Dengan izinnya jua.
jika nak dibandingkan dengan kita zaman sekarang, almaklumlah kita bukan org arab.nak baca quran dalam BA dengan hati pn mujahadah besar yee...setakat ana-anti boleh la ye??....heee..
actually, sumber ilmu yg terlalu banyak kita cedok, even al-quran sendiri terlalu banyak tafsir rujukan kita. dengan falsafah2, ilmu fiqah,usuluddin, motivasi2, persepsi2, buku2 yg terlalu banyak kita jadikan rujukan menjadikan terlahirlah generasi seterusnya yg pelbagai walau tetap berpandukan pada al-quran dan as-sunnah. inilah yg dikatakan tidak akan terlahir generasi al-quran yg unik (1st batch) yg lahir dari madrasah tarbiyyah rasullullah s.a.w itu sendiri. dan sememangnya tak ragu2 lagi utk kita katakan bercampur-baurnya sumber panduan kita menjadi faktor utama mengapa generasi selepas sahabat dan sahabiyah berlainan sama sekali. seperti kita..????
hebat kn mereka??
dan tentunya sejarah yg mereka ukir telah berlalu..
begitu juga dengan sejarah para mujahid dan mujahidah yg terlebih dahulu beriman dari kita..
dan mereka telah membina satu generasi yg berusaha menegakkan dan membawa islam itu sendiri...
dan kita...
generasi kita bagaimana pula???
adakah kita ingin turut sama menjadi generasi al-quran walau bukan generasi yg unik?
atau
sekadar generasi keturunan adam yg bergelar Islam....
Islam vs islam
wallahualam
semoga bermanfaat..^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...