Tuesday, March 15, 2011

aku mengimpikan


Alhamdulillah,

baru sudah duduk2 dalam bulatan cinta k.i.ta.. melihat semangat dalam diri mereka benar-benar menjadi booster kepada aku untuk terus melaju dan terus kuat dalam medan amal ini.

melihat himmah dalam diri mereka benar-benar membuka fikiranku betapa Allah telah memudahkan langkah perjuanganku dengan kehadiran hawariyyun itu.

tatkala menulis ini, mereka telah tidur 'collapse' terus selepas menangguh majlis dengan tasbih kaffarah dan surah al-asr. Aku terkesima sebentar dalam penulisan dek rasa sayu melihat wajah2 mereka yang kelihatannya penat dalam berusaha mengejar alat2 terbaik untuk dijadikan senjata dalam menunaikan hak kepada Allahu rabbuna sebagai seorang a'bid dan khalifah.

tatkala kami sama-sama menyanyikan lagu 'merah saga' itu,kelihatannya telah mekar semangat jihad yang membara dalam diri mereka.

tatkala kami sama-sama makan dan bekerjasama dalam apa sahaja kerja dunia dan akhirat ini, kelihatannya sudah tertanam izzah dan cinta kepada ukhwah ini.

tatkala kami membicarakan tentang cinta kerana Allah, kelihatannya sudah tertanam rasa ithsar itu dalam pembicaraan mereka.

sambil memandang ke wajah-wajah mereka, aku terfikir adakah aku seorang yang syok sendiri dalam menilai tahap kecintaan mereka atas jalan ini?

wallahuallam

pernah aku katakan kepada mereka.

"aku mencita-citakan satu katibah(pasukan) dari lokaliti ini untuk tempoh 2tahun dari sekarang."kenapa dua tahun?kerana aku memandang katibah itu akan lahir dari adik2 yang bakal masuk bulan september ini.

mungkin ada yang berpandangan;

keciknya cita-cita dia.. atau mungkin ada sebilangan juga yg memandang.. biar betul, besarnya cita-cita..

aku tidak peduli kecik atau besar pandangan orang..

apa yang aku nampak..

rasulullah s.a.w telah membina manusia-manusia sehingga 240,000 orang dalam tempoh 23 tahun....

dan syeikh ahmad yassin telah meniup semangat jihad dalam diri beribu-ribu rijal dalam tempoh beberapa ketika cuma..

dan as syahid hassan al-banna telah menarik lebih 2 juta manusia untuk bergabung bersamanya dalam tempoh 20 tahun

dan apa yang ketara lagi pasti..

mereka bermula dengan SEORANG..

dan mereka bermula dengan CITA-CITA..

sebagaimana ketika rasulullah menjanjikan kota rom, parsi dan konstantinople ketika baginda dan para sahabat sedang mengharungi saat-saat genting di medan ahzab..

sebagaimana ketika rasulullah menjanjikan kemenangan yang nyata kepada sahabat yang berjuang..

sedangkan tatkala itu mereka tiada apa2 melainkan Allah dan RasulNya..

sangat2 takjub dengan kekuatan jiwa mereka..

oh! nak dibandingkan dengan kita..-menangis-

kerana itu, sekurang-kurangnya kita perlu meletakkan aims yang tinggi dan semampunya kita berusaha kearahnya..

sebagaimana cita-cita Umar Al-Khattab tatkala ditanya oleh 2 sahabat baiknya...

"Aku mengimpikan bilik ini dipenuhi RIJAL-RIJAL seperti Abu Ubaidah Al-Jarrah, Muaz bin Jabal dan Salim hamba huzaifah, lalu aku gunakan mereka untuk meninggikan kalimah Allah."
subhanallah...

sangat terkesan..sangat berbekam..dan sangat memotivasikan diri ini..

kerana aku sangat yakin, tiada yang lain jalan untuk mencapai redhaNya, melainkan kita membawa islam itu kepuncak ustaz(pengikut) kepada alam sebagaimana zaman abbasiyyah 750-1258M lalu..

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?

Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).

(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga ” Adn “. Itulah kemenangan yang besar.

Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya). Dan sampaikanlah berita yang mengembirakan itu kepada orang-orang yang beriman."

[As-Soff:10-13]


wallahuallam

4 comments:

PuteriBonda Anis said...

suka sangat sangat post ni! :D

Fareha Azhar said...

asif untuk part yg lepas tasbih kafarah tu. huhu. x pasan ble syahid. btw, ameen.. insyaAllah :)

fi zhilalil tarbiyah said...

puteri bonda:jazzakillahukhair hanisah..cepat blk mesia!adik2 US menunggu.

angah: ummi fhm..=)

'Afifah A. Rahman said...

moga Allah kurniakan kekuatan utk kami xterlalu manja dalam jalan DnT ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...