Friday, October 30, 2009

~Nak tuntut hutang atau biarkan?~Exam~Pecutan terakhir

Salam ukhwah fillah…^_^..Mari basahkan hati sebentar… Dari Abu Hurairah r.a berkata, nabi s.a.w bersabda, “Barangsiapa yg membebaskan org mukmin dari kesempitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesempitan di hari Kiamat. Barangsiapa yg memberi kemudahan org yg mengalami kesulitan maka Allah akan memberi kemudahan kepadanya di dunia dan akhirat. Barangsiapa menutup aib org muslim maka Allah akan menutupi aibnya di dunia dan akhirat. Allah sentiasa menolong hambaNya selama hamba tersebut menolong saudaranya. Barangsiapa yg meniti jalan untuk memperoleh ilmu, Allah akan memberikan kemudahan baginya jalan menuju syurga……..” …(Hadith riwayat muslim) Sebenarnya sy terbaca hadith ni semalam..Memang pernah baca sebelum nih, tapi semalam baca dan terus terkena pada diri sendiri..Semuanya bermula 2 minggu lepas. Kawan lama saya tetiba mesej untuk pinjam duit dalam RM500 laa.. Nak bayar yuran katanya..Alhamdulillah, without fikir panjang, terus bagi.. Tapi hari sabtu hati tu, balik rumah mak tanya bila nak sambung lesen moto kete.. ‘Hmmm,maafla mak..ingat memang nak sambung tapi tangguh sem depan la yee..Duit dah ke tempat lain…’ ‘Haii,kemana pulak nihhh??’tanya mak… cuak juga saya nak menjawab. ‘Kawan mum pinjam buat bayar yuran. InsyaAllah sem depan boleh la mum siapkan lesen tu ye makkk…..’ Pastu mak senyap je..risau juga saya..Apa lah agaknya yang mak fikir yee…huhu.. Ni yang buat saya sangat serba salah..Sampailah malamnya, mak cakap sesuatu yg betul2 wat saya lega…Mak tak kisah katanya..Semoga mulut dan hati mak berpihak pada saya..InsyaAllah.. Sebenarnya saya pun tak tahu kenapa masa kawan mesej ckp nk pinjam duit tu, saya tak teringat langsung yg mak pesan guna duit biasiswa sem ni untuk ambil lesen. Huh, dah terbagi baru teringat..Mula2 rasa bersalah sangat..Macam dah buat mak kecik ati jer..Almaklumlah, abah dah kurang sihat. Adlist kalau saya dah ada lesen, bolehlah tolong sikit2 pergi beli baja and racun kelapa sawit k kat segamat cuti2 nanti..Sebab tu teringat pasal ni semalam sedih..rasa macam nak jer mesej kawan tanya bila boleh bayar. Lepas tu, nak dijadikan cerita Betapa Allah itu maha mengetahui kan… lepas solat Asar semalam, bukalah hadith 40 nih, tup tup terus terbuka muka surat hadith nih… Subhanallah Ya Allah, betapa rahmat Dia sentiasa bersama hambaNya kannn… Bersyukur sangat..Syukran Ya Allah…
Apatah lagi malamnya saya terbaca satu ayat al-quran dari surah al-Baqarah
'Dan jika orang berhutang itu dalam kesukaran maka berilah tangguh sampai dia kelapangan(2:280)'.... Alhamdulillah
Tak perlu ragu lagi..Allah dah bagi jawapan yg benar2 tepat disini… Selagi kita boleh membantu saudara seagama kita bantulah… InsyaAllah Dia akan tunjukkan jalan untuk kita.knnn???...Alhamdulillah…
Ayat yg kelima dalam hadith tu pulak..
cuba kita relate kn dengan diri kita yg nak exam nihh…
Uisshhh, sapa tak nak syurga kann...
Haaaa, Allah dah bagi semangat kat kita.. So, marilah kita berjihad dimedan ilmu… Sebelum tuuuu SILA PUTUSKAN CONNECTION BETWEEN ‘USAHA’ DAN ‘HASIL’ Faham kan apa maksudnyeee???....hehe Allah tak pandang pun hasil result exam kita tuuu…
Yakinlah, setiap usaha dan kesakitan kita semasa menuntut ilmu ni,
ada ganjarannya disisi Allah.. InsyaAllah.. So, apa lagi!!! JOm kita PECUTTT!!!...hehe
6 NOV 2009
SCES3110(INORGANIC CHEMISTRYIII)
3P.M
DTC
11 NOV 2009
SCES 3130( PHYSICAL CHEMISTRY III)
3P.M
ARAS 2 BANGUNAN PEPERIKSAAN
13 NOV 2009
SCES 3140 (INDUSTRI CHEMISTRY II)
8.30A.M
ARAS 2 BANGUNAN PEPERIKSAAN
17 NOV 2009
SCES 3324 (NATURAL PRODUCT CHEMISTRY)
11.30A.M
ARAS 2 BANGUNAN PEPERIKSAAN
18 NOV 2009
SCES 3336 (LIQUID CRYSTAL CHEMISTRY)
8.30A.M
ARAS 2 BANGUNAN PEPERIKSAAN
19 NOV 2009
SCES 3311( ANALYTICAL CHEMISTRY II)
11.30A.M
ARAS 1 BANGUNAN PEPERIKSAAN
ALHAMDULILLAH...
'Dan org2 yg berjihad untuk mencari keredhaan Kami benar2 akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan2 kami....'
Apa lagiii!!!Jom berusaha...Semoga rahmat Allah sentiasa bersama kita..InsyaAllah..
wallahualam

2 comments:

nabella said...

moge mumtazah maridi sentiasa dimurahkan rezeki,,,urm,,xdek can la nk abeskn blaja kete moto ngn mum cuti ni ek,huhu,,xpe...insyaALLAH sem dpn.
all d best ye mumtazah maridi~~pnggl name pnuh ikt saranan abg zul,,hehe..=)

Ukht Ain said...

Salam Mum...

Betul tu. Allah memandang usaha kita. So berusahalah selagi terdaya. Umat Islam harus cemerlang. Hari ini mesti lebih baik dari semalam kan?

Usaha... Doa... Tawakkal...
Bittaufiq wannajah fi kulli imtihan
Uhibbukifillah abadan abada=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...