Monday, May 23, 2011

Law of Cause and Effect-suratan takdir atau kebetulan(I)

“Akan terjadi, bersatunya bangsa-bangsa didunia menyerbu kalian seperti sekelompok orang menyerbu makanan”. 
Salah seorang sahabat bertanya:
“Apakah karena jumlah kami dimasa itu sedikit?”. 
Rasulullah menjawab :
“Jumlah kalian banyak tapi seperti buih dilautan. Allah mencabut rasa takut dari dada musuh-musuh kalian dan Allah menanamkan penyakit ‘wahan’ dalam hati kalian.” 
Lalu ada yang bertanya lagi :
“Apakah penyakit ‘wahan’ itu ya rasulullah?” 
Beliau bersabda : “ Cinta kepada dunia dan takut mati!”.
(Silsilah hadith shahih no.958).


Kalau kita amati hadith diatas, jelas 2 sebab lunturnya tarbiyah islamiyah dalam diri muslim kini adalah kerana penyakit wahan dan takutkan mati. Atas sebab ini juga para pendakyah menyerang kita dari pelbagai aspek hanya untuk menyuburkan rasa cintakan dunia dalam diri ummat islam sedari 1800M lagi. Pelbagai hiburan lagha dihidangkan dikaca televisyen dan lagu-lagu sentimental yang kononnya boleh menghilangkan 'stress' makin berlambak di pasaran kini. Akhirnya, ummat islam sendiri sangat jauh dari sistem hidup islam. Tetapi, secara sunnatullahnya sistem islam itu tetap berjalan walau ramai yang melaksanakan sistem yang bercanggah darinya dan langsung tidak menyedari tentang kewujudan sistem islam yang sedang mengalir dalam diri para mukmin yang mencintai jihad fisabilillah.

“Mereka berupaya untuk memadamkan cahaya (agama) Allah dengan mulut (ucapan-ucapan) mereka, dan Allah tetap menyempurnakan cahaya-Nya meskipun orang-orang kafir benci. Dia-lah yang mengutus Rasul-Nya dengan membawa petunjuk dan agama yang benar agar Dia memenangkannya di atas semua agama meskipun orang-orang musyrik benci.” (Ash-Shaff: 8-9)

Sedang asyik mereka bermaharajalela menawan hati-hati ummat islam sehingga ke akar umbi, tanpa sedar akhirnya kita dilalaikan dengan satu slogan 'law of cause and effect'. Satu perancangan rapi yang telah diprogramkan dalam minda kita sehingga ia menjadi satu batu asas kepada setiap tindak tanduk kita.

Apa 'law of cause and effect' tu?

-bersambung-

1 comment:

Aliyah Al~Istiqamah said...

assalamualaikum akak.saya salah seorang pembaca blog akak.sangat berminat ni nak tahu sambungannya ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...